Varför ska man inte ta SMS-lån?

Ä

Vad är ett lån?

Ett lån kan vara allt från en liten summa med en långivare i form av en privatperson till ett större belopp från en bank eller ett kreditmarknadsbolag. När det kommer till ett “riktigt” lån från en bank eller ett kreditmarknadsbolag så utför långivaren en kreditprövning. 

Kreditprövningen är till för att se hur stor sannolikhet det är att du kommer kunna betala både för räntor och amorteringar på lånet. En kreditprövning utförs oavsett vilken typ av lån det är, vilken storlek på beloppet och hur lång återbetalningsperioden är. Om efter en tid med lånet bestämmer dig för att du vill utöka lånet med ca mer än 10% kommer ytterligare en kreditprövning att ske.

Utbetalningen av lånet kan vara upplagd på olika sätt. Du kan till exempel få lånesumman utbetald till ditt konto vid ett bestämt tillfälle eller så kan du ta ut lånesumman efter hand när du behöver pengarna. På sådana lån betalar du, förutom den vanliga räntan och avgifter, också kontraktsränta. Kontraktsräntan är en viss procentsats av det beviljade låneutrymmet som du betalar oavsett om du utnyttjar låneutrymmet eller inte.

SMS-lån

SMS-lån, även kallade snabblån, är lån på summor mellan cirka 1 000-50 000 kr. Dessa lån är till för privatpersoner som behöver pengar inom kort tid. Det som skiljer snabblån från vanliga lån är att det inte utförs någon kreditupplysning på låntagaren. Med detta menas att banken du lånar ifrån inte säkerställer att du kommer kunna betala tillbaka lånet. Risken är alltså att du sätter dig i skuld. Förutom att det inte utförs någon kreditupplysning behöver du heller inte uppge varför du ansöker om lånet, något som görs hos traditionella banker. 

Haken med snabblån är den höga räntan som sätts på lånet. Oftast är det en väldigt hög ränta, på en väldigt kort återbetalningstid. Förutom detta finns det oftast en startavgift för att ta lånet. Alltså kan snabblån bli extremt dyra och villkoren kan variera kraftigt beroende på bank och storlek på lånet. 

Själva risken ligger alltså i att man inte inser hur dyrt lånet är. Det blir ett effektivt sätt att sätta sig i skuld eftersom det är enkelt att låna och dyrt att betala tillbaka. Eftersom det inte finns något säkerställer att du faktiskt kan ta lånet är det upp till dig själv att vara försiktig.
Om du inte betalar dina skulder får du en betalningsanmärkning. Låter ju läskigt, vad är det egentligen? Låt oss ta reda på det här!