Vad är egentligen en kreditupplysning?

 

En kreditupplysning utförs av en person eller ett företag som vill göra en ekonomisk bedöming av privatpersoner för exempelvis kreditavtal, hyresavtal och i vissa fall när du får en ny anställning. Privatperson eller den juridiska person som tar lånet, kreditavtalet, hyresavtal, hyresavtalet etc. Det går även att utföra en kreditupplysning på sig själv. Kom ihåg att olika kreditupplysningsföretag tar olika mycket betalt, vissa företag tar 150 kronor för en upplysning medan andra inte ens stiger över 20 kronor eller är helt gratis. 

En kreditupplysning kollar din kreditvärdighet, alltså hur stor trolighet det är att du kan finansiera lånet, krediten eller hyresavgiften. Detta innefattar att man undersöker personens inkomster, betalningsanmärkningar, tidigare tagna lån, aktiva krediter och skuldsaldo hos kronofogden. Allt detta utgör tillsammans ett underlag för att bedöma om man kan betala tillbaka eller inte.

Det finns två typer av kreditupplysningar: mikroupplysningar och personupplysningar. I båda fall blir personen i fråga notifierad att en kreditupplysning utförts på en. 

Mikroupplysningar utförs för mindre riskfyllda lån, alltså lån på mindre summor. Detta ger endast information som namn, adress, skuldsaldo hos kronofogden samt betalningsanmärkningar. 

Personupplysningar är mer detaljerade. Förutom de uppgifter man får från en mikroupplysning tillkommer även inkomstuppgifter, äktenskapsförord, lån, fastighetsinnehav, info om tidigare anmärkningar och tidigare förfrågningar.

Värt att komma ihåg är att personupplysningar påverkar ditt kreditbetyg negativt då UC (upplysningscentralen) sänker det efter varje gång en registreras och sänker därmed din ställning hos långivarna. En kreditupplysning finns kvar i 12 månader så det är inte bra om du tar för många under en kort period.

En mikroupplysning registreras inte och påverkar därmed inte ditt kreditbetyg på något sätt, alltså är det smartast att i första hand ta mikroupplysningar i den utsträckning som går. Om t. ex din hyresvärd behöver göra en kreditupplysning på dig, fråga om det funkar med en mikroupplysning istället.
SMS-lån kan vara frestande när plånboken är tom. Men det är absolut inte den smartaste vägen att ta! Varför? Klicka vidare så tar vi reda på det HÄR!