Vad innebär betalningsanmärkningar?

Att betala tillbaka skulder ska man inte dröja med. Om man missar att betala tillbaka en skuld får man en betalningsanmärkning, även kallad prick. En betalningsanmärkning brukar ligga kvar i tre år, något som försvårar dina möjligheter att få bostadslån, teckna telefonabonnemang, ansöka kreditkort etc. För en juridisk person, alltså en enhet som inte utgörs av en enda fysisk person (t.ex. företag), kan en betalningsanmärkning finnas kvar i upp till 5 år. 

För att få reda på ifall man har en prick eller ej kontaktar man kreditupplysning. Det är dem som utför betalningsanmärkningen, medan kronofogden väljer om en betalningsanmärkning ska utföras.

För att undvika att få en prick, vilket du bör försöka göra, är det bara att se till att du alltid betalar i tid. Håll koll på dina fakturor och andra utgifter och se till att hålla ordning på din budget. 

Är det så att du inte har möjlighet att betala tillbaka i tid men vet att du kommer kunna betala inom en snar framtid ska du kontakta företaget. I många fall kan du beviljas en avbetalningsplan som pågår över en längre tid. Är det så att du anser att betalningskraven är felaktiga kan du överklaga. Då är det viktigt att spara alla dokument på själva avtalet så att du kan klargöra var felet ligger.

Har man frågor som man inte får svar på från Edunomic UF rekommenderas det att fråga kreditupplysningsföretaget. Även kronofogden kan klargöra om du är nära att få en betalningsanmärkning eller inte. 

Silvermedaljen är din, snyggt! Vet du om vad en försäkring tecker och om du ska skaffa en? Gå vidare HÄR!