Ska jag skaffa en försäkring?

En försäkring ett avtal mellan en privatperson eller juridisk person och ett försäkringsbolag. Du som vill försäkrar något betalar en regelbunden premie (en överenskommen avgift) varje månad eller år. Försäkringsbolaget ger dig på ett ekonomiskt skydd som ska täcka eventuella skador eller fel som kan inträffa på den försäkrade produkten/personen. 

Försäkringar är i de flesta fallen frivilliga men det finns en försäkring som är reglerad enligt lag, trafikförsäkring. Om du äger ett registrerat fordon måste du enligt lag förankra den, trafikförsäkringen kan ge ersättning om det sker personskador. Det finns ingen lag att man måste ha en försäkring som täcker eventuella skador på ditt eller motpartens fordon. Det rekommenderas dock starkt då du annars blir ersättningsskyldig vid eventuella skador på motpartens fordon. 

De flesta ungdomarna äger inte ett fordon och behöver därför inte en trafikförsäkring. När du flyttar hemifrån MÅSTE du skaffa en hemförsäkring, det är inte kontrollerat enligt lag men det är något man absolut bör skaffa. 

Du kan dessutom försäkra de flesta saker som sakförsäkringar (mobil, dator, etc.), reseförsäkringar och djurförsäkringar. Det är alltid viktigt att prioritera om du ska försäkra något, tänk på vad det skulle kosta dig själv om du inte försäkrat produkten kontra vad försäkringen kostar, väg dem mot varandra och välj om du anser att det är värt att skaffa en försäkring. Jämför olika försäkringsbolag och välj ett som erbjuder den bästa försäkringen till det lägsta priset innan du försäkrar något. 

En viktig sak att tänka på när det gäller försäkringar är att se till att du är försäkrad på din arbetsplats. De flesta anställda har någon sorts kollektivavtalsförsäkring, den brukar täcka långvarig sjukdom, pensionsförsäkring och det viktigaste av allt om du skulle skada dig på arbetsplatsen.

Är det redan dags att börja pensionsspara? Vi fortsätter HÄR!