Hur skriver jag ett proffsigt CV och personligt brev? ?

För att öka chansen för att få ett roligt, välbetalt och bra jobb är det viktigt med ett välskrivet CV (Curriculum vitae) och ett personligt brev. Genom att lägga ner lite tid på att skriva dessa ökar det dina chanser marginellt att få jobbet du vill ha. Nedan beskrivs det hur du kan skriva ett professionellt CV och personligt brev. Det finns även mallar för dig att använda dig av när du ska skriva ditt CV och personliga brev för ditt framtida jobb! 

Det är viktigt att skilja på ditt CV och personliga brev, ditt CV är endast en presentation av din utbildning, yrkesliv, tidigare anställningar och övriga meriter medans ditt personliga brev är en anpassad och skräddarsydd presentation till arbetsgivaren varför just du ska bli anställd. Det kan däremot vara bra att skriva om relevanta meriter från CVt i det personliga brevet om de är relevanta till jobbet du söker. Kom ihåg att det första arbetsgivaren kommer att göra är att läsa ditt personliga brev, om inte detta väcker ett intresse att anställa dig kommer arbetsgivaren inte läsa ditt CV.

CV - (Curriculum vitae)

Ditt CV är endast till för att beskriva din utbildning, erfarenheter, kunskaper och personliga egenskaper. Du kan ha samma CV till alla anställningar du söker eller anpassa det efter jobbet du söker. Detta beror på om du anser att det blir för långt med alla information eller för kort om du väljer att anpassa det, ett bra CV är på cirka 1-2 A4 sidor. Du kan hitta många bra CV-mallar på nätet, men se till att använda en trovärdig mall från exempelvis arbetsförmedlingens hemsida. 

Använda dig av en tydligt struktur på ditt CV som är enkel att följa och läsa. Använd ett tydligt typsnitt och bra styckesindelning. Ha gärna en bild på dig själv överst på ditt CV, detta gör det mer personligt och kommer öka chanserna att arbetsgivaren tar ditt CV seriöst. Skriv tydligt ner dina kontaktuppgifter, adress, personnummer, telefonnummer och adress. Du kan även länka till din Linkedin profil, som är ett digitalt förenklat CV.
Ditt CV ska innehålla följande delar;

Utbildning:
Här skriver du ner vilka skolor du gått på, vilken inriktning och under vilken period. Du kan även nämna relevanta utbildningar du gjort internt på tidigare jobb, genom föreningar eller fritidsaktivitet. Beskriv kort vad dessa utbildningarna innehöll och när du genomförde dem. Bifoga gärna intyg från skolan (betyg) eller diplom, intyg eller bevis på att du genomfört andra utbildningar. 

Erfarenheter:
Beskriv vilka erfarenheter du har från exempelvis praktikplatser, tidigare jobb eller andra erfarenheter. Erfarenheterna måste som sagt inte vara från praktik eller jobb, du kan exempelvis visa på god ledar eller samarbetsförmåga genom fritidsaktiviteter eller intressen. Beskriv under vilken period du har praktiserat, arbetat eller skaffat erfarenhet på annat håll. 

Referenser:
Avsluta gärna ditt CV med exempelvis Referenser fås på begäran, detta innebär att du kan ge kontaktuppgifter till personer som kan vidimera informationen du nämnt i ditt CV. Detta visar på att informationen i ditt CV är korrekt och ökar dina chanser att få jobbet.

Personligt brev

Ditt personliga brev är ett skrivet till arbetsgivaren och beskriver varför du ska få det jobbet du söker. För att du ska skriva ett proffsigt och korrekt personligt brev är det bra att utgå från dessa fyra huvudpunkterna: 

Sälj dig själv:
Många tycker det är jobbigt och svårt att sälja sig själv och säga vad man är bra på, detta är dock huvudmeningen med brevet. Ett bra tips är att ta hjälp av kompisar och familj och låt dem nämna dina bästa egenskaper, skriv ner alla saker de säger på en lista.  Ta sedan denna listan och välj ut de egenskaperna du har som passar tjänsten du söker. I ditt personliga brev är det viktigt att det är just dessa egenskaperna som du lyfter fram. Sälj dig för arbetsgivaren och att dessa egenskaperna gör dig perfekt för tjänsten du söker. 

Anpassa brevet till arbetsgivaren:
I och med att det personliga brevet är till arbetsgivaren går det inte att använda sig av samma till alla ansökningar. Du ska beskriva varför du vill ha och är rätt person för det specifika jobbet. Sätt dig in i arbetsgivarens perspektiv varför just du ska bli anställd, skriv ner några viktiga punkter som arbetsgivaren söker i den aktuella tjänsten och utforma brevet utifrån dessa. Det bästa sättet att skriva ett bra personligt brev är att ha god kunskap om tjänsten du söker, så ta dig lite tid och ta reda på vad arbetsgivaren letar efter!

Början:
När du börjar ditt personliga brev är det viktigt att du fångar arbetsgivarens intresse snabbt! Inledningen ska vara kort och inte en lång utläggning om vad du heter, din familj eller vad du gör på fritiden. Inledningen ska istället vara slagkraftig och lyfta fram varför du är perfekt för det jobbet du söker. Be gärna något att läsa igenom din inledning eller skicka ditt personliga brev till oss på edunomicuf@gmail.com och beskriv kort vilken tjänst och befattning du söker!

Slutet:
Avsluta ditt personliga brev på ett sådant sätt som återigen visar att du är engagerad och vill ha jobbet du sökt. Skriv exempelvis “Jag ser fram emot att få träffa dig!” eller “Jag kommer gärna in och berättar mer om mig själv”, båda dessa avsluten uppmanar arbetsgivaren att kalla dig till en intervju.

Vill du ha kommentarer och feedback på ditt CV och personliga brev? 

Vill du hjälp med att få ditt CV eller personliga brev genomläst? Beskriv kort vad det är för tjänst och befattning du söker i mailet och bifoga ditt CV och personliga brev i ett mail till edunomicuf@gmail.com så läser vi igenom dem och svarar så fort vi kan! 

Ä

Vill du bo hemma hela livet? Om inte, läs om vägen till ditt första boende HÄR!