Hur flyttar man ens hemifrån?

Ä

Från sekunden du fyller 18 kan du ställa dig i bostadskö. Olika förmedlingar har olika urval av bostäder. I många bostadsköer tillkommer en årlig avgif. Missar du att betala denna mister du din köplats.

På de olika förmedlingarnas hemsidor går det att se vilka bostäder som tillgängliga och när de har visning. Gå på de visningar du är intresserad av och om du hittar en bostad som passar dig får du hoppas att du har längst kötid av de intresserade. Den med längst kötid är alltså den som får bostaden.

Innan det är bekräftat att du är den nya hyresgästen i bostaden måste du skriva på ett hyreskontrakt. Detta är ett skriftligt avtal mellan dig och hyresvärden. Detta innefattar sådant som hur mycket som ska betalas varje månad, när det ska betalas, själva bostadens uppgifter, klausuler m.m. När detta är signerat är du officiellt den nya hyresgästen. 

Om du vill köpa bostad kan du ta ett bostadslån. Ett bostadslån kan vara max 85% av bostadens pris, de resterande 15% måste vara kontant som ej är lånat. Under de senaste åren har nya kreditrestriktioner tillkommit som gjort att man måste amortera av på sina lån ner till 50% på bostadens pris i väldigt snabb takt. Man får heller inte låna mer än max sex gånger av hushållets samlade bruttoårsinkomst.

Detta kan vara en väldigt stor utgift för någon som precis flyttat hemifrån så då kan en idé vara att samäga bostaden med en sambo. Då ska ett samboavtal tecknas som säkerställer att båda parter tar deras ansvar för bostaden. Andra sätt att köpa första bostaden kan vara genom hjälplån, där ens föräldrar tar ett lån istället för dig. Detta ger bättre villkor, såsom räntan på lånet, eftersom föräldrar i de flesta fall har bättre möjlighet att betala tillbaka ett lån än deras barn. Efter detta behöver du bara betala till föräldrarna vad föräldrarna betalar banken. Detta förutsätter att föräldrarna själva inte har stora mängder av lån. Ett till alternativ kan vara att hyra i andra hand. Även detta kräver ett hyresavtal samt ett godkännande från fastighetsägaren. 

Vid köp av en bostad så erbjuder många banker Gröna Bolån. Dessa lånen kan man ofta få till bostäder som är A eller B klassad enligt Boverkets energiklassificering, Svanenmärkta hus,  guld eller silvercertifierad miljöbyggnad enligt Sweden Green Building Council eller ett Certifierat passivhus. Dessa lånen innebär ofta  att bankerna lånar pengar via så kallade gröna obligationer som lånas ut till din bostad. Detta innebär att du både bor och lånar så miljösmart som möjligt!

Grattis till guldmedaljen! Vi på Edunomic UF hoppas att du har lärt dig mycket och att många frågor som präglar vuxenlivet har blivit besvarade. Vi kommer ständigt att uppdatera hemsidan med nya utbildningar och nyheter, så kom gärna tillbaka! Vill du läsa våra utbildningar igen så klickar du HÄR!