Ska jag betala skatt? Och hur?

Om du har en inkomst över en viss gräns är du skyldig att betala skatt. Detta är dock inget du själv behöver betala in till skatteverket utan det är din arbetsgivare som gör detta varje månad innan du får ut din så kallade nettolön, alltså lön efter skatt. Hur mycket skatt som dras av beror bland annat på hur mycket du tjänar och i vilken kommun du bor i.

Om du tjänar under 19.670kr/år (belopp år 2019) behöver du inte betala någon skatt alls. Din arbetsgivare vet dock inte om du har fler jobb, så för att de inte ska dra av någon skatt behöver du lämna in en blankett som kan skrivas ut på skatteverkets hemsida. Denna blankett heter ” Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag” och bör lämnas in i god tid innan den första löneutbetalningen till din arbetsgivare. 

Om inget intyg lämnas in är det vanligt att arbetsgivaren antingen drar den skatt som denne tror överensstämmer med din ackumulerade inkomst under året eller så anpassas ditt skatteavdrag efter en standardiserad skattesats på exempelvis 30%. Om din arbetsgivare under ett inkomstår dragit av mer skatt än vad du med din totala inkomst egentligen ska betala kan du få tillbaka restskatt, och om för lite betalats in kan du istället behöva betala kvarskatt. 

När du får hem din deklaration, vanligtvis i mitten av mars, eller går in på skatteverkets hemsida för att deklarera online, ska du se att allt verkar stämma. Det kan därför vara bra att spara dina lönespecifikationer och eventuella avräkningsnotor på värdepappersköp/försäljningar. I din deklaration ser du sedan om du preliminärt ska få tillbaka skatt eller om du behöver betala in skatt. Om du behöver betala in skatt ska detta göras till ditt skattekonto som du har på skatteverket. Kvarskatten ska betalas senast 90 dagar efter slutskattebeskedet och görs antingen via Swish eller bankgiro. Det enklaste är att logga in på ”mina sidor” på skatteverket och följa instruktionerna där. 

Hoppas detta hjälpte dig förstå om och i så fall hur du betalat skatt! Om du har några frågor är du hjärtligt välkommen att maila till oss på edunomicuf@gmail.com

Ä

Grattis! Du har nu klarat av bronsnivån och har en god grund till din privatekonomi. Vi fortsätter till silver där du kan lära dig om vilka konsumentlagar som skyddar dig. Vi fortsätter vidare HÄR!