Hur betalar jag en faktura och räkningar?

Vid första anblick kan en faktura se komplex ut. Många begrepp som kan anses obegripliga slängs ut helt vilt och det kan vara svårt att förstå vad som egentligen menas. 

En faktura ska enligt lag innehålla en hel del information, vilket gör det krångligt att urskilja det essentiella och vad man ska börja. Några av de saker som är viktiga att ha koll på är:

  • Datum för utfärdandet
  • Säljarens namn och adress
  • Betalningsvillkor
  • Belopp
  • Specifikation (Vad du köpt)
  • Förfallodatum
  • Betalningsuppgifter

Utöver detta finns det mycket mer, men för att lära sig förstå själva fakturan och hur man betalar denna är detta en bra start. Det kan det vara bra att ha koll på om företaget i fråga utfärdar annan dröjsmålsränta, alltså det du behöver betala extra om du betalat försent, än den som regleras i lagen. 

Börja alltid med att dubbelkolla att du fått det som du faktiskt har beställt och att detta överrensstämmer med vad du förväntat dig, samt att den eventuella varan inte är skadad. Lär mer under konsumentlagar. Sedan är det alltid bra att kolla att rätt beloppet är angivet. Om något skulle avvika från vad ni kommit överens om genom köpet ska du kontakta säljaren snarast för att upplysa om detta. Annars kan du bli betalningsskyldig för det som står även om exempelvis beloppet skulle vara fel. 

När du känner att allt stämmer är det dags att betala fakturan. Många bank-appar har idag funktionen att du kan scanna fakturan, vilket gör det hela mycket lättare men för att du ska förstå vad som faktiskt ska stå går vi igenom det här. 

En faktura betalas vanligtvis via plusgiro eller bankgiro, vilket kan förklaras som det konto som mottagaren har dit du ska betala pengarna. Ett enkelt sätt att urskilja om det är ett plusgiro eller ett bankgiro är att det är uppbyggda på olika sätt. Ett plusgironummer ser ofta ut så här ”123 45 67-8” medan bankgironummer ofta har följande format ”123-4567”. Om du betalar via din internetbank eller en app skrivs detta ofta in på ”mottagare” och ett namn på mottagaren kommer dyka upp när du skrivit in numret så du kan dubbelkolla att det är rätt. Du väljer vilket av dina konton pengarna ska tas ifrån och efter det skriver du i beloppet som vanligtvis står längst ner på fakturan. Nästa steg är att skriva in det så kallade OCR-numret det är som ett unikt ID-nummer för fakturan så mottagaren vet att pengarna kommer från just dig. Nu är vi snart klara; ett datum ska anges när du vill att pengarna ska dras, antingen vill du betala direkt eller så kan du lägga in den i förtid och ange ett senare datum då betalningen ska ge igenom. Glöm dock inte att den måste betalas innan förfallodatumet så sätt inte ett datum för långt fram i tiden. För att själv hålla koll på vad betalningen har gått till kan du vanligtvis även skriva en notis till dig själv vad du har betalat. Detta kan vara bra så du får en överblick vad du faktiskt betalat under en månad. Hoppas detta var hjälpsamt! Om du har några frågor eller funderingar, tveka inte på att maila oss på edunomicuf@gmail.com!

Är du skyldig att betala skatt och hur gör man det? Vi fortsätter och tar reda på det HÄR!