Budget för amatörer

Budget? Låter som mycket ansvar. Nej tack! Eller?

Budget

Vill du kunna festa, shoppa eller spendera pengar utan att behöva uppleva ångest över att kolla bankkontot? Då behöver du lära dig hur man sätter upp en budget.

En budget är en planeringar för din privatekonomi. Den täcker dina inkomster och utgifter så att du ENKELT kan planera hur du ska spendera din inkomst under månaden. 

Första steget mot en budget

Se en budget som en planering för framtiden. För att planera framtiden måste du se över dåtiden genom att kolla på dina tidigare inkomster och utgifter. 

Eftersom inkomsten brukar vara detsamma varje månad så är den oftast enklast att hålla koll på. Dina utgifter brukar oftas vara svårare att hålla koll på då de varierar från månad till månad. Ett sätt att se över sina utgifter är att kolla ditt kontoutdrag efter varje månad och addera ihop alla utgifter (Vissa banker som t. ex SEB gör detta åt dig automatiskt i appen). 

När du har sett över dina inkomster och utgifter är det dags att börja planera framtiden genom att följa stegen nedan:

Budget 101 för amatörer:

1. Prioriteringar: Börja alltid med att ta reda på vilka inköp som du behöver prioritera under månaden och vilka som är mindre viktiga. Skriv ner dessa och sammanställ en total summa.

2. Följ dina utgifter: håll koll på var pengarna hamnar och dokumentera det. Detta gör du enklast i ett kalkylark, t. ex Google Kalkylark. Vi rekommenderar att du gör detta för varje vecka d.v.s att du sammanställer alla utgifter du har haft över en vecka och på så sätt kan du enkelt addera ihop alla veckor i slutet av månaden.

3. Bestäm hur mycket du vill spara: nu vet du hur mycket du spenderar och vad du behöver köpa varje månad, snyggt jobbat! Men för att bankkontot ska växa behöver du bestämma en summa pengar som ska trilla in på sparkontot varje månad. Kom ihåg, ditt sparkonto är ett förbjudet område och du skall ALDRIG ta pengar därifrån om det inte är till ett sparmål eller om du verkligen 100% behöver det. Summan pengar som du vill spara bör vara lika stor varje månad så att du skapar en vana för det. Vill du bli en spar-guru? Klicka här!

Sist men inte minst så är det viktigt att anpassa budgeten utefter ens livssituation/livsstil, så håll alltid koll på om du behöver ändra den t. ex om du får ett nytt jobb eller inkomst då det är enkelt att utgifterna blir större eller mindre.

Veckoplanering:

Det är väldigt viktigt att du gör en planering för vad du ska lägga pengarna på i samband med din budget. 

Som sagt ovan så är det viktigt att du sätter dina prioritering först i budgeten. Det låter som en självklarhet men du vet säkert själv hur lätt det är att lägga pengar på något man egentligen inte behöver. 

Lika viktigt som att hålla koll på sina utgifter är det att planera framtida utgifter. Detta kan du göra genom att dela upp din budget över månadens veckor. Kom ihåg att ta hänsyn till din inkomst så att en andel går till ditt sparande.

Ändra texten genom att klicka på Redigera i elementets ram.

Är du redo att bli en spar-guru nu då? Såklart, vi fortsätter hitåt!